Αρχική > Νέα - Ενημερώσεις > Δημοσιεύματα τύπου > 5-11-2013 Δημοσίευμα εφημ. ΑΥΓΗ για τη Διαβούλευση ΣΥΡΙΖΑ για νεο ν-σχ για τα Εκτύπωση Σελίδας

 

Η ΑΥΓΗ 5-11-2013

Λεπτή η ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων πολιτών και καλλιτεχνών

Τη λεπτή ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος του πολίτη στην πρόσβαση στα πνευματικά έργα και της δίκαιης αμοιβής του καλλιτέχνη που βιοπορίζεται από την τέχνη του επιδίωξε να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή διαβούλευση που διοργάνωσε με εκπροσώπους των οργανισμών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Η διαβούλευση διοργανώθηκε με αφορμή την επικείμενη ενσωμάτωση δύο οδηγιών της Ε.Ε. που σχετίζονται με τα χρονικά όρια της πνευματικής ιδιοκτησίας και το επίμαχο ζήτημα των ορφανών έργων, αλλά πήρε χαρακτήρα γενικευμένης συζήτησης για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων εν όψει και της οριστικοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, κατά δήλωση της βουλευτίνας του Μ. Κανελλοπούλου, προσήλθε στη διαβούλευση «με ανοικτά αυτιά».

Έντονες αντιδράσεις για την απουσία των διατάξεων για την προσωρινή εκδίκαση των προσφυγών για τα πνευματικά δικαιώματα από το υπό κατάθεση νομοσχέδιο

Στη γενικευμένη συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα του καλλιτέχνη, σε αντιπαραβολή με το δικαίωμα του πολίτη στην πρόσβαση στην τέχνη, υπογραμμίστηκε από αρκετούς από τους εκπροσώπους των οργανισμών ότι τα δύο δικαιώματα είναι ισότιμα και δεν γίνεται ένα από τα δύο να υπερέχει του άλλου, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να παταχθούν οι μεγάλοι παραβάτες των πνευματικών δικαιωμάτων και όχι να στοχοποιηθούν οι απλοί χρήστες που κατεβάζουν παράνομα από το Διαδίκτυο.

Ο Ρ. Αξελός από τον οργανισμό «Διόνυσο» χαρακτήρισε την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων «όχι πειρατεία, αλλά κλοπή» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να «αποστεί» από τις αναφορές για «δίκαιη αμοιβή» των καλλιτεχνών. Ο Στ. Δρογώσης από τον οργανισμό «Το μέτρον» παρατήρησε ότι έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι «οι άνθρωποι που κυνηγούν τις παραβιάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων είναι οι δράκοι στα παραμύθια».

Στο ίδιο κλίμα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Τατσόπουλος, που σχολίασε αρνητικά την «αφελή, νεορομαντική προσέγγιση» της Αριστεράς για την ελεύθερη πρόσβαση στα πνευματικά έργα και χαρακτήρισε το Διαδίκτυο «πνευματικό Αρμαγεδδών», ενώ διαφώνησε με τις αναφορές για «δίκαιη αμοιβή» των καλλιτεχνών. Η Αν. Χατζησοφιά χαρακτήρισε την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη μέσω Διαδικτύου «καινούργιο όπιο του λαού» επικρίνοντας την αμηχανία της Αριστεράς για την υπεράσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων μπροστά στην πίεση των ψηφοφόρων.

Αντιδράσεις για το νέο νομικό πλαίσιο για τα "ορφανά έργα"

Επί του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, οι εκπρόσωποι των φωτογράφων (ο πρόεδρος της Ένωσης, Μ. Λώλος, ο Γ. Παπαθανασίου, πρόεδρος του οργανισμού των φωτογράφων «Φοίβος», και ο Σ. Τσούκος, νομικός σύμβουλος του «Φοίβου») εξέφρασαν τις ισχυρότερες ενστάσεις τους σχετικά με τις προβλέψεις για τα ορφανά έργα, δεδομένου ότι περίπου το 90% των φωτογραφιών καταλήγουν «ορφανές», τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στα άλλα έργα είναι στο 20%. Μίλησαν για «απαλλοτρίωση» των πνευματικών δικαιωμάτων και για «δωρεά» τους προς μεγάλες εταιρείες και «φιλανθρωπικά» ιδρύματα, ενώ χαρακτήρισαν τη μη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα ως συνειδητή επιλογή, ώστε να μην «μπει τάξη» στον χώρο των δικαιωμάτων. Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των οργανισμών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του σημερινού νομικού πλαισίου, που υιοθετήθηκε το 1993 με ευρύτερη συναίνεση, συνδέοντας τη μη εφαρμογή του με την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων που νέμονται χωρίς να πληρώνουν τα πνευματικά δικαιώματα.

Οργισμένες ήταν και οι αντιδράσεις σχετικά τις διατάξεις για την προσωρινή εκδίκαση των προσφυγών για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, διατάξεις για τις οποίες υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι θα συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Η «παθητική» στάση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο ζήτημα σχολιάστηκε με αρνητικό τρόπο, ενώ ο Γ. Μυλωνάς, εκπρόσωπος των σκηνοθετών, ζήτησε τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την προσθήκη της διάταξης. Οι νομικοί σύμβουλοι των ΑΕΠΙ και ΕΠΟΕ ζήτησαν γρηγορότερη εκδίκαση των προσφυγών για τις παραβιάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων και συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής εποπτείας των παραβιάσεων αντίστοιχα.

Κώστας Παπαγιάννης

 

 

 

www.avgi.gr/article/1245469/lepti-i-isorropia-metaxu-ton-dikaiomaton-politon-kai-kallitexnon